П’ять правил, що допоможуть сформувати корисні харчові звички
Правильне та збалансоване харчування — це запорука здоров’я і довголіття. Воно забезпечує високий рівень працездатності, покращує розумову діяльність, підвищує імунітет, допомагає уникати різних захворювань і підтримувати нормальну вагу. І це зовсім не означає, що потрібно сідати на жорстку дієту, обмежуючи себе майже в усьому. Зовсім ні, слід лише навчитися вміло поєднувати продукти і дотримувати правильних харчових звичок.
Ми зібрали для вас п’ять правил здорового харчування. Якщо постійно дотримуватимете їх, зможете сформувати корисні харчові звички.
Намагайтеся щодня споживати корисні продукти усіх груп: овочі, фрукти і ягоди, бобові, яйця, рибу, м’ясо, корисні жири та олії, горіхи й насіння, цільнозернові, молочні та кисломолочні продукти.
Правило 2
Пийте достатньо води протягом дня. Пам’ятайте: чай, кава та соки не замінюють воду. У спеку, під час фізичного навантаження, після вживання їжі, багатої на білки, води треба пити більше.
Правило 3
Їжте повільно, ретельно пережовуйте їжу. Процес травлення починається вже в ротовій порожнині: ферменти, що їх виробляють слинні залози, сприяють розщепленню та початковому знезараженню їжі. Якщо ковтатимете їжу без пережовування, вживатимете її надміру, адже почуття насичення пов’язане з рецепторами ротової порожнини.
Правило 4
Обирайте корисні перекуси. Кілька ідей для здорового перекусу: хумус + морквяні палички, сухофрукти або фрукти + горіхи, натуральний йогурт без наповнювачів або власноруч приготований сандвіч із корисних інгредієнтів.
Правило 5
Рухайтеся. Фізична активність — важливе доповнення до здорового харчування. Якщо не маєте часу повноцінно тренуватися, чудовою альтернативою є прогулянка пішки, зарядка чи ранкова пробіжка.
Правило 1